01. iulie - 31 august 2020 / YouTube / SoundCloud / Facebook
Lista artiștilor și a lucrărilor, la finalul acestei prezentări.
Deși motivat de izolarea din această primăvară, S-online nu este despre izolare. Am putea spune că este despre felul în care izolarea nu ne poate... izola! Muzica este unul dintre acele medii în care ideea de claustrare este negată, anulată, convertită. Din 2019, MARe a demarat programul de muzică experimentală, Soneria, coordonată de Ioana Șerban și curatoriată de Bogdan Scoromide. Izolarea a făcut ca performance-urile live să devină imposibile. Dar acest lucru nu este și nu trebuie să fie de natură să oprească muzica! Dimpotrivă, izolarea (studioului din apartament sau chiar cel profesionist, de înregistrare) este mediul perfect care face ca sunetul să capete formă, culoare, ”trup”. S-Online este ”migrarea” din live în online a unui program care nu admite să se oprească. Este, de altfel, soarta oricărei compoziții de succes. Live-ul presupune exclusivismul și privilegiul momentului irepetabil. Înregistrarea pierde acest exclusivism și acest privilegiu, dar aduce, în schimb, forța permanenței și a diseminării. Iar când vine vorba despre muzică experimentală, mediul în care o auzim și, mai ales, o ascultăm, devine în sine o provocare, o experiență și un experiment. Producțiile muzicale ale artiștilor care participă la S-Online, vor fi descărcate pe paginile noastre de Youtube, Vimeo și SounCloud, cu linkuri pe pagina mare.ro.
S-online e un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii în cadrul ACCES ONLINE 2020
Concept: Erwin KESSLER
Coordonator: Ioana ȘERBAN
Curator: Bogdan SCOROMIDE
S-online este o extensie și relocare în mediul online a programului de experiment audio-video demarat la MARe în 2019, sub titulatura Soneria. Beneficiind de un Auditorium cu o acustică similară studiourilor de înregistrări și de un aparat de proiecție de cinema, MARe a organizat sesiuni de performance video-acustice de mare rezonanță, un reper pentru comunitatea celor care experimentează în acest domeniu. S-online își propune să încarce pe platforma virtuală www.mare.ro înregistrările acelor concerte dar și un montaj din magistralul concert-manifest susținut de Martin Creed la Control Club (2019) care a prefațat programul derulat ulterior (în 2020).
Acestor borne exemplare de comunicare audio-video publică, în condiții live și cu sute de spectatori, le vor fi adăugate, pe platforma online, o serie (10-12) de alte producții experimentale audio-video (circa 15 min. fiecare), finanțate de către MARe prin acest proiect și realizate de către artiștii invitați pe parcursul unei luni de la anunțarea rezultatului aplicației. Artiștii invitați sunt Silviu Badea (a.k.a Strawman), Șerban Ilievici (a.k.a Standard and Poor), Ioana Ionescu (a.k.a Regina Ionescu), Dan Michiu Dinescu (a.k.a Dan Dinescu), Mitoș Micleușanu, Alexandru Mitici (a.k.a. Zone feat. Fratele NORD x BarioQ Von Carra), Ioana Vreme Moșer (a.k.a Coquetta), Bogdan Scoromide (a.k.a Scoro). Ei vor reflecta muzical asupra noilor condiții ale experimentului de acest tip – condiții de laborator, nu de sală de concert, în izolare, nu în comuniune, cu un feed-back prorogat, nu cu unul imediat, ca în cazul concertelor.
Încărcarea concomitentă a producțiilor experimentale montate din arhive cu cele realizate în chiar aceste momente va conduce la realizarea unui profil comparativ în oglindă al celor două tipuri de experiențe, aceea a contactului direct și aceea a contactului virtual. Platforma va fi utilă nu doar publicului, care poate aprecia continuitățile și discontinuitățile și poate comunica cu artiștii, prin intemediul moderatorilor MARe, ci și artiștilor, care pot re-considera propriile practici în noul context și prin confruntarea cu vechiul context. Realizarea acestor noi producții experimentale va încuraja și susține activitatea independentă în domeniu. Ulterior, platforma virtuală va continua să fie încărcată cu alte producții și montaje de acest tip, devenind o arhivă vie a contrastelor dintre experimentul public și cel izolat.
S-online este conceput să asigure un forum de manifestare pentru un domeniu extrem de complex, exigent tehnic și totodată vulnerabil, cum este experimentul audio-video, dependent de săli de concert și de echipamente electronice sofisticate, care pot fi cu greu accesate in condițiile actuale. S-online, prin provocarea pe care o adresează artiștilor experimentali de a se confrunta cu limitele izolării și a separării de public și, totodată, cu arhivele unor activități derulate în condiții normale, dar care acum par ideale, depășește nivelul nostalgiei și devine un impuls pentru auto-depășire, pentru coagularea celor mai bune inițiative și inovații. S-online constituie un forum interactiv și pentru publicul acestui tip de experiment, public alcătuit în mare măsură din colegi și simpatizanți ai artiștilor. Astfel, S-online poate să devină liantul comunității experimentale în domeniul audio-video, un spațiu virtual dar vital, al continuității, comunicării și inovației.
S-online este modul prin care MARe folosește, în mod pozitiv și activ, contextul actual de criza socială, transformându-l într-o ocazie de intensificare și promovare a creației artistice de sound si video performance din România, de conștientizare a publicului în privința acestui tip de creație alternativ experimentală.
Soneria este o serie de evenimente care promovează experimentul sonor și muzical, cu accent pe muzica improvizată electroacustică, compoziția instantă și aplicarea unor metode muzicale și a unei gândiri care își au originile în live performance.
Artiști/interviuri/lucrări (în ordinea alfabetică a numelor).
Textele de prezentare a artiștilor aparțin acestora sau, după caz, lui Bogdan Scoromide, curator S-online
1. Silviu BADEA (a.k.a Strawman). Lucrare: Top3 Youth Deficit
Soundcloud lucrare // YouTube interviu / YouTube lucrare
Silviu Badea aka. Strawman (n.1988), activ din 2017. Membru al Listen2me collective (label românesc cu release-uri pe casetă și vinil) cu albumul Malaise. Alte release-uri la 148 (cu numele Contorsionist) și Error Broadcast (cu numele Montgomery Clunk și CLNK).
2. Șerban ILIEVICI (a.k.a Standard and Poor). Lucrare: Ver2 (Soundcloud) & Ver4 (Youtube)
Soundcloud lucrare // YouTube interviu / YouTube lucrare
Standard and Poor este cel mai recent proiect al lui Șerban Ilicevici. Proiect axat pe inregistrari si re-inregistrari de setupuri live. Șerban face parte din colectivul Listen2me si are pana in prezent lansate 2 EP-uri si un LP ca Șerb, 2 albume ca jumatate din Semiosis, plus cateva alte inregistrari.
3. Ioana IONESCU (a.k.a Regina Ionescu): Lucrare: Noi doi
Soundcloud lucrare // YouTube interviu / YouTube lucrare
”Deși m-am format în domeniul artelor vizuale am avut mereu un interes pentru zona de plasticitate a sunetului pe care la început o exploatam pentru coloana sonoră a filmelor mele. Înregistrările de sunet le făceam de obicei separat de cele cu imaginea tocmai pentru că sunt un discurs diferit ce intră în relație cu cel vizual. Cuvintele spontane pe care le înregistrez vin în continuarea a 22 de ani de scrieri rapide sub impuls emoțional. Obișnuiam să scriu șoptindu-mi cuvintele ca și cum plasticitatea sunetului ar fi construit textul mai clar decât cuvântul gândit. Prima oară când am așezat sunetul într-o lucrare fără imagine a fost când am lucrat la compoziția ”Gâtul Marei” împreună cu Anamaria Pravicencu. Atunci am început să observ cum sunetul poate fii independent de imagine, suficient de bogat, plastic și spațial încât să genereze imagini în mintea ascultătorilor.”
4. Dan MICHIU DINESCU (a.k.a Dan Dinescu). Lucrare: Schweinwald.
Soundcloud lucrare // YouTube interviu / YouTube lucrare
Un muzician interesat de diverse aspecte ale muzicii alternative, Dan Michiu îşi împarte activitatea între muzică experimentală şi pop, grafica, sunet, performance. Activ în circuitul local independent, a lansat înregistrări la case de discuri din România şi Europa şi a creat micro-platforma Beach Buddies Records. Colaborează cu grupurile Abator Industries, Michiu & Fierbințeanu, Fake Bantame. În prezent, este activ în trupa Jah Cuzzi. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.
5. Mitoș MICLEUȘANU (a.k.a Micleușanu M.). Lucrare: Rememberoom
Soundcloud lucrare / YouTube interviu / YouTube lucrare
”Una din preocupările mele este sondarea ”substratumului” sonor, generator de senzații, stări și percepții, pornind de la tratarea sunetului ca ”pastă” cu potențial de modelare și transformare. Sunetul facilitează pe de-o parte inducția senzorială și conectarea la un câmp fluctuant, inclusiv arhaic, cu care avem un contact de adâncime din ce în ce mai slab sau perturbat. Dinamica deja inerțială care ne transformă într-un soi de ”bio-mecanisme” schizoid-paranoide, ridică tot mai multe întrebări legate de libertate și etică, fiindcă substratumul haotic din care venim, ni se pare tot mai tulburător sau amenințător. Reacțiile paranoide la acest substratum dezvăluie o scindare, o ruptură intuitivă, ceea ce duce la cibernetizarea progresivă a percepției. Așa se explică și relațiile tot mai deficitare sau disfuncționale cu mediul natural, fiindcă pragmatismul consumerist marginalizează tot mai mult sfera magică, mistică sau arhetipală” (Micleușanu M.)
6. Alexandru MITICI (a.k.a. Zone feat. Fratele NORD x BarioQ Von Carra). Lucrare: Străinătate
Soundcloud lucrare / YouTube interviu / YouTube lucrare
”iadul sunt străinii străinii sunt eu fratelenord
2006 între oglinzi
cleg și zone montează două oglinzi infinite paralele adăpostind între ele punctul imaginar de unde se poate observa nimicul neterminându-se
punct din care urmează
2009 nu mă face să mă ridic la tine!
2010 morfină
2011 marea nordului EP
2012 șamd EP
2013 mister, univers
2014 ciclop
2014 best off
2015 bayrampașa
2016 triserica neagră
2017 era marfă
în 2018 împreună cu baria q. von-carra se constată moartea filmului mut
punct din care apropierea devine distanță și viceversa
2019 străinătate
iadul sunt străinii străinii sunt eu fratelenord”
7. Bogdan SCOROMIDE (a.k.a Scoro). Lucrare: Brunch with Surkov
Soundcloud lucrare // YouTube interviu / YouTube lucrare
Bogdan Scoromide promovează experimentul sonor și muzical, organizând concerte autofinanțate, întâi cu Asociația Culturală JADD (2010-2015), apoi singur. În 2019 înființează casa de discuri Orgone Dealers, axată pe casete audio, contribuind astfel la mica renaștere a casetei din ultimii zece ani. Pentru colajele sale din casete a fost invitat la festivaluri prestigioase precum Music Unlimited (Wels), Konfrontationen (Nickelsdorf), Irtijal (Beirut), Mirage (Lyon), șamd.
8. Ioana VREME MOȘER (a.k.a Coquetta). Lucrare: Appendectomy
Soundcloud lucrare // YouTube interviu / YouTube lucrare
9. Martin CREED
Înregistrări ale concertelor live, în cadrul programului SONERIA, care stă la baza proiectului S-online