X
0
S-Online. Soneria Online
\ 1 iulie
BannerImage
Banner

01. iulie - 31 august 2020 / youtube / vimeo / soundcloud / facebook 

 

Deși motivat de izolarea din această primăvară, S-online nu este despre izolare. Am putea spune că este despre felul în care izolarea nu ne poate... izola! Muzica este unul dintre acele medii în care ideea de claustrare este negată, anulată, convertită. Din 2019, MARe a demarat programul de muzică experimentală, Soneria, coordonată de Ioana Șerban și curatoriată de Bogdan Scoromide.  Izolarea a făcut ca performance-urile live să devină imposibile. Dar acest lucru nu este și nu trebuie să fie de natură să oprească muzica! Dimpotrivă, izolarea (studioului din apartament sau chiar cel profesionist, de înregistrare) este mediul perfect care face ca sunetul să capete formă, culoare, ”trup”. S-Online este ”migrarea” din live în online a unui program care nu admite să se oprească. Este, de altfel, soarta oricărei compoziții de succes. Live-ul presupune exclusivismul și privilegiul momentului irepetabil. Înregistrarea pierde acest exclusivism și acest privilegiu, dar aduce, în schimb, forța permanenței și a diseminării. Iar când vine vorba despre muzică experimentală, mediul în care o auzim și, mai ales, o ascultăm, devine în sine o provocare, o experiență și un experiment. Producțiile muzicale ale artiștilor care participă la S-Online, vor fi descărcate pe paginile noastre de Youtube,  Vimeo și SounCloud, cu linkuri pe pagina mare.ro.

 

S-online e un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii în cadrul ACCES ONLINE 2020

 

Concept: Erwin KESSLER

Coordonator: Ioana ȘERBAN

Curator: Bogdan SCOROMIDE

 

S-online este o extensie și relocare în mediul online a programului de experiment audio-video demarat la MARe în 2019, sub titulatura Soneria. Beneficiind de un Auditorium cu o acustică similară studiourilor de înregistrări și de un aparat de proiecție de cinema, MARe a organizat sesiuni de performance video-acustice de mare rezonanță, un reper pentru comunitatea celor care experimentează în acest domeniu. S-online își propune să încarce pe platforma virtuală www.mare.ro înregistrările acelor concerte dar și un montaj din magistralul concert-manifest susținut de Martin Creed la Control Club (2019) care a prefațat programul derulat ulterior (în 2020).

 

Acestor borne exemplare de comunicare audio-video publică, în condiții live și cu sute de spectatori, le vor fi adăugate, pe platforma online, o serie (10-12) de alte producții experimentale audio-video (circa 15 min. fiecare), finanțate de către MARe prin acest proiect și realizate de către artiștii invitați pe parcursul unei luni de la anunțarea rezultatului aplicației. Artiștii invitați sunt Silviu Badea (a.k.a Strawman), Șerban Ilievici (a.k.a Standard and Poor), Ioana Ionescu (a.k.a Regina Ionescu), Dan Michiu Dinescu (a.k.a Dan Dinescu), Mitoș Micleușanu, Alexandru Mitici (a.k.a. Zone feat. Fratele NORD x BarioQ Von Carra), Ioana Vreme Moșer (a.k.a Coquetta), Bogdan Scoromide (a.k.a Scoro). Ei vor reflecta muzical asupra noilor condiții ale experimentului de acest tip – condiții de laborator, nu de sală de concert, în izolare, nu în comuniune, cu un feed-back prorogat, nu cu unul imediat, ca în cazul concertelor.

 

Încărcarea concomitentă a producțiilor experimentale montate din arhive cu cele realizate în chiar aceste momente va conduce la realizarea unui profil comparativ în oglindă al celor două tipuri de experiențe, aceea a contactului direct și aceea a contactului virtual. Platforma va fi utilă nu doar publicului, care poate aprecia  continuitățile și discontinuitățile și poate comunica cu artiștii, prin intemediul moderatorilor MARe, ci și artiștilor, care pot re-considera propriile practici în noul context și prin confruntarea cu vechiul context. Realizarea acestor noi producții experimentale va încuraja și susține activitatea independentă în domeniu. Ulterior, platforma virtuală va continua să fie încărcată cu alte producții și montaje de acest tip, devenind o arhivă vie a contrastelor dintre experimentul public și cel izolat.

 

 

S-online este conceput să asigure un forum de manifestare pentru un domeniu extrem de complex, exigent tehnic și totodată vulnerabil, cum este experimentul audio-video, dependent de săli de concert și de echipamente electronice sofisticate, care pot fi cu greu accesate in condițiile actuale. S-online, prin provocarea pe care o adresează artiștilor experimentali de a se confrunta cu limitele izolării și a separării de public și, totodată, cu arhivele unor activități derulate în condiții normale, dar care acum par ideale, depășește nivelul nostalgiei și devine un impuls pentru auto-depășire, pentru coagularea celor mai bune inițiative și inovații. S-online constituie un forum interactiv și pentru publicul acestui tip de experiment, public alcătuit în mare măsură din colegi și simpatizanți ai artiștilor. Astfel, S-online poate să devină liantul comunității experimentale în domeniul audio-video, un spațiu virtual dar vital, al continuității, comunicării și inovației.

 

S-online este modul prin care MARe folosește, în mod pozitiv și activ, contextul actual de criza socială, transformându-l într-o ocazie de intensificare și promovare a creației artistice de sound si video performance din România, de conștientizare a publicului în privința acestui tip de creație alternativ experimentală.

 

 

Soneria este o serie de evenimente care promovează experimentul sonor și muzical, cu accent pe muzica improvizată electroacustică, compoziția instantă și aplicarea unor metode muzicale și a unei gândiri care își au originile în live performance.