X
0
Hermann Nitsch. Ritualuri/Rituals
\ 25 septembrie
BannerImage
Banner

MARe/Muzeul de Artă Recentă, București, 25 septembrie - 6 decembrie 2020
MARe/Muzeul de Artă Recentă București continuă programul de expoziții dedicate artiștilor internaționali care au transformat felul în care arta de acum este creată, expusă și înțeleasă.


După debutul din 2018 cu expoziția Jeff Wall, MEN, urmată în 2019 de Martin Creed, Thinking/Not Thinking, Thomas Ruff, Photophilia și Marcia Hafif, Pigment as Shape, în 2020 MARe l-a expus pe Gregor Schneider, cu Dead Rooms și pe Tino Sehgal, cu Untitled Exchange.


Din 25 septembrie MARe prezintă o selecție de 19 tablouri de mari dimensiuni și o serie de documentații video ale unor performance istorice ale legendarului artist austriac Hermann Nitsch. Hermann Nitsch (1938) este fondator și figură de provă a grupării neo-avangardiste Wiener Aktionismus, care a condus practicile artistice postbelice spre experiențe extreme. În performance-urile lor durerea, trăită în scenografii frisonante, este un catalizator al fuziunii ritualurilor derivate din religie cu țintele politice, cu provocarea artistică și cu particiaparea socială extrem de intensă fizic. Rapid, acest model a devenit influent la nivel global. Deși foarte disputat, Orgien Mysterien Theater lansat de Hermann Nitsch în anii 1950 este exemplar pentru Wiener Aktionismus: atașamentul social distopic pe care îl dezvoltă este centrat pe abundenta vărsare de sânge și pe coeziunea umană paroxistică ce emană din aceasta, devenind o bornă radicală a istoriei artei contemporane.

Dar Hermann Nitsch a pictat mereu prin intermediul performance-urilor făcute, folosind mațele și deversările sanguine în loc de culori și spintecarea, ruperea și frământarea manuală în loc de pensule. Picturile sale pot consta în pete sau șiroaie subțiri de sânge ce evocă măceluri sau dimpotrivă, din texturi și straturi cromatice dense de materie contorsionată asemenea intestinelor sparte pe pânză. Perioada acoperită de această expoziție o apropie de o retrospectivă compactă, pornind de la lucrări iconice din anii 1970, precum Die Sinnlichkeit ist die Offenbarung des Geistes (Senzorialitatea e Revelația Minții,1974), acompaniate de o extensivă documentație video a performance-urilor cruciale și de seria din ultimele decenii, Schüttbilder (picturi acționiste), de mari dimensiuni, din 2007 – 2020, un an extrem de fertil pentru Hermann Nitsch.

 

Piesa centrală a performance-ului de șase zile Gesamtkunstwerk (Opera de artă totală) va fi jucată din nou, între 26 iulie și 1 august 2021, la mai mult de 20 de ani după prima sa reprezentație, în 1998.

 


Expoziția Hermann Nitsch Ritualuri/Rituals la MARe/Muzeul de Artă Recentă București este organizată în colaborare cu Nitsch Foundation și are susținerea Forumului Cultural Austriac București.

 

Erwin Kessler (curator)

3  Tip eveniment